top of page

Historie van het Mades Mannenkoor
1927 - 2007

Terugkijken in de geschiedenis van het Made’s Mannenkoor is voor ons slechts mogelijk vanaf het einde van de tweede wereldoorlog tot heden. Tijdens de bevrijding van Made zijn alle bescheiden en bezittingen verloren gegaan. Het Made’s Mannenkoor werd in mei 1927 opgericht. Dat gebeurde in het horecabedrijf van de familie J. van Alphen aan de Nieuwstraat 2 (Thans deel van het Raadhuisplein). De voorzitter was Dhr. Charles Verbruggen en de dirigent dhr. B. van Riel.

Tot 1942 bleef Café van Alphen het vaste repetitielokaal Onder de Duitse bezetting waren koren, artiesten, musici etc. verplicht lid te zijn van de kultuurkamer. Ook werd dikwijls een avondklok ingesteld waardoor de leden ’s avonds niet meer over straat mochten. Men besloot het Made’s Mannenkoor tijdelijk op te heffen.

In 1944 werd het clublokaal tijdens de bevrijding van Made gebombardeerd. Na de bevrijding, in 1945, hervatte het koor de repetities in café van Alphen aan de Haasdijk, toen nog gemeente Oosterhout. Onder leiding van de dirigent Bertus Ligthart begon het koor aan een grote bloeiperiode.

In 1951 werd het eerste grote internationale concours gehouden in de concertzaal van Victoria, de toenmalige bioscoop van Made. Regelmatig, meestal ter gelegenheid van een lustrum, werden concoursen georganiseerd.

 

Made’s Mannenkoor 40 jaar

Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan werd in 1967 een succesvol zangconcours georganiseerd. In 1965 nam het koor haar intrek in café ’t Centrum aan de Marktstraat.
 

Made’s Mannenkoor 50 jaar

Het concert ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan werd via de KRO radio uitgezonden. Het dirigeerstokje was inmiddels overgenomen door Marinus Ligthart, de jongste broer van Bertus Ligthart. Regelmatig nam het koor deel aan concoursen in binnen- en buitenland met veel succes en komt dan ook uit in de afdeling "superieur", de hoogste afdeling.

In 1986 wordt Marinus Ligthart opgevolgd door zijn zoon Peter Ligthart. Vanwege sluiting van cafe het Centrum vertrekt het koor in 1989 naar de zalen van hotel/restaurant ’t Trefpunt.

In 1994 werd opnieuw verhuisd naar het cultureelcentrum de Mayboom. Het is nog steeds traditie dat bij elke lustrumviering een groot festival wordt georganiseerd. In het verleden werd daaraan meegewerkt door o.a. het Volendams Mannenkoor, het Luchtmacht Mannenkoor en vele anderen.

 

Made’s Mannenkoor 75 jaar

In 2002 bestond het Made’s Mannenkoor 75-jaar. Een hoogtepunt in haar geschiedenis. Dit werd gevierd met een driedaags feestelijk programma waarbij door de Mastreechter Staar een schitterend concert werd gegeven. 

 

Made's Mannenkoor 80 jaar

In 2007 bestond het Made's Mannenkoor 80 jaar. Dit was uitbundig gevierd op 11, 12 en 13 mei. Op vrijdag 11 mei 2007 bestond het programma uit een optreden door het Made's Mannenkoor in samenwerking met het vrouwenkoor Amor Musea, de Harmonie St Caecilia, de Sopraan Annet van den Hout, pianist Joep Meijer, aangevuld met violisten van het Sweelinck instituut.

Het geheel stond onder leiding van dirigent Peter Ligthart. Na afloop werd er een receptie gehouden.

Ook werd er een concert georganiseerd, waarbij koren uit de gemeente Drimmelen optraden. Het hoogtepunt van de jubileumviering was het bekende Westlands Mannenkoor die enkele nummers samen met het Made's Mannenkoor optrad. Alle optredens vonden plaats in de Amerhal. Het jubileum werd besloten op zondag 13 mei 2007 met een bijeenkomst voor alle leden en hun partners in de Mayboom.  

bottom of page